فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا احدی*، منان قاسمی صاحبی، جبارعلی ذاکری سردرودی صفحه 197
    گسترش شهر نشینی، حمل و نقل عمومی را در کانون توجه مدیران شهری قرار داده است. شناسایی روش های مختلف حمل و نقل عمومی و توسعه آنها، متناسب با نیازهای زندگی شهری یکی از ضروریات جدید مدیریت شهری است. هدف از این مقاله اولویت بندی گزینه های مختلف حمل و نقل عمومی در شهر تهران و بازنگری در مدیریت تخصیص بودجه حمل و نقل عمومی، بر اساس این الویتها است. به منظور انجام این مطالعه، از روش تحلیل سلسله مراتبی گروهی (GAHP) استفاده شده است. در همین رابطه ابتدا معیارهای موثر در اولویت بندی گزینه های حمل و نقل عمومی در شهر تهران شناسایی شده، سپس با بررسی ادبیات موضوع و نظرسنجی از گروه های مختلف خبرگان در معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران، معیارهای اولیه بازنگری و اصلاح شده است. در ادامه، با استفاده از معیارهای ارزیابی و بکارگیری تحلیل سلسله مراتبی گروهی، گزینه های حمل و نقل عمومی در شهر تهران الویت بندی و نتایج حاصله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این مطالعه با وزن دهی به معیارهای موثر و انجام مقایسه های زوجی با استفاده از نظرات کارشناسان و خبرگان، گزینه های مختلف حمل و نقل عمومی در شهر تهران اولویت بندی شده اند. در ادامه نتایج الویت بندی، با میزان بودجه تخصیص یافته به هر یک از گزینه های حمل و نقل عمومی در 10 سال گذشته، مطابقت داده شده و توصیه هایی به منظور اصلاح نظام تخصیص بودجه، متناسب با الویت گزینه های حمل و نقل عمومی ارایه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که گزینه مترو دارای بالا ترین اولویت در بین گزینه های مورد بررسی است و BRT، اتوبوس، ون و تاکسی در رده های بعدی قرار می گیرند. نتایج مربوط به تحلیل حساسیت نیز نشان می دهد که تغییر در وزن 11 مورد از معیارها می تواند موجب تغییر در اولویت بندی گزینه ها شود. همچنین حساسیت نتایج به معیار «هدف از سفر» بیش از سایر معیارهاست. بر اساس نتایج به دست آمده و وزن تعیین شده برای هر گزینه، توصیه شده است بودجه حمل و نقل عمومی متناسب با الویت و وزن گزینه ها تعیین شده و تخصیص یابد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل عمومی، الویت بندی، معیار، AHP
  • رضا توکلی مقدم، فرزاد محمود سلطانی، عباس محمودآبادی صفحه 209
    جابجایی مواد خطرناک همواره با نگرانی هایی در خصوص آسیبهای احتمالی وارده به انسانها و محیط زیست صورت می گیرد. از این رو کاهش ریسک نیز باید همراه با هزینه حمل به عنوان معیاری مهم در تمام مراحل انتقال مواد در نظر گرفته می شود. در این مقاله، مدل ریاضی دو معیاره با رویکرد مد نظر قرار دادن ریسک و هزینه برای جابجایی مواد خطرناک ارایه می شود. هدف، تعیین بهترین مسیر برای انتقال مواد سوختی از انبار توزیع آنها تا هر یک از نقاط تقاضا، بر اساس دو معیار ریسک و هزینه است. ریسک حمل ونقل بر اساس سه نوع ریسک شامل ریسک تصادف، ریسک جمعیتی و ریسک زیست محیطی تعریف و مقادیر هر یک از ریسکها به صورت فازی کلامی با نظرات خبرگان و از طریق تکمیل پرسشنامه های مربوط ارایه می شود. متغیرهای فازی برای استفاده در الگوریتم حل از طریق تعریف عدد فازی مثلثی به صورت اعداد کمی بیان می شود. به منظور بررسی و اعتبارسنجی مدل، استان مازندران و شبکه مسیرهای استان با 62 گره و 81 کمان دارای ویژگی رفت و برگشت به عنوان محدوده مطالعه انتخاب شد. برای حل مساله با توجه به ماهیت دو معیاره بودن آن، مقادیر متفاوت ریسک و هزینه برای تعیین بهترین مسیر مورد استفاده قرار گرفته و بهترین مسیرها از انبار توزیع تا هر یک از نقاط تقاضا بر اساس ضریب ارجحیت تصمیم گیرنده بین هزینه و ریسک تعیین می شود.
    کلیدواژگان: مسیریابی، حمل ونقل مواد خطرناک، تجزیه و تحلیل ریسک، تصمیم گیری چند معیاره، شرایط فازی
  • حسن زیاری، مجید شادمان بحارینه* صفحه 221
    ترکهای پوست سوسماری یا ترکهای خستگی از مهم ترین خرابی های موجود در لایه رویه روسازی ها، از جمله روسازی متخلخل هستند. در این راستا، ارایه مدل پیش بینی عمر خستگی آسفالت متخلخل می تواند کمک شایانی به افزایش کیفیت راه ها به ویژه از طریق زمان بندی صحیح عملیات ترمیم و نگهداری کند. در این پژوهش سعی شده است مدلی آماری بر مبنای نتایج حاصل از ساخت نمونه های آزمایشگاهی ارایه شود. نمونه ها به صورت تیرهایی از جنس آسفالت متخلخل با درصد فضای خالی حدود 18% ساخته شدند. پس از آماده سازی، نمونه ها در دستگاه تست خستگی چهارنقطه ای، آزمایش شده و منحنی سختی بر حسب تعداد سیکل بارگذاری به دست آمدند. به دلیل این که آزمایش به روش کرنش ثابت انجام شد، رسیدن به 50% سختی اولیه، معیار خرابی در نظر گرفته شد. با توجه به آزمایشهای صورت گرفته و با استفاده از رگرسیون خطی لگاریتمی نتایج، مدل پیش بینی عمر خستگی آسفالت متخلخل با استفاده از قیر اصلاح شده با پلیمر SBS با رویکرد پدیده شناختی تجربی ارایه شد. ضرایب همبستگی قابل قبول نتیجه شده از رگرسیون، حکایت از دقت مناسب مدل پیشنهادی دارد.
    کلیدواژگان: آسفالت متخلخل، قیر اصلاح شده با پلیمر SBS، آزمایش خمشی 4 نقطه ای، عمر خستگی، مدل پیش بینی پدیده شناختی تجربی
  • سید حمید عباسی*، مهدی یعقوبی صفحه 233
    پیش بینی کوتاه مدت پارامترهای ترافیکی مانند جریان ترافیک، سرعت و ازدحام، دارای اهمیت بسیاری در پژوهشهای حوزه سیستمهای حمل ونقل هوشمند مدرن است. در این مقاله، ابتدا با بکارگیری تئوری آشوب به بررسی پیش بینی پذیری جریان ترافیک شهری پرداخته شده و غیرتصادفی بودن سری زمانی حجم ترافیک مورد بررسی قرار گرفته است. سپس، در حوزه پیش بینی، با توجه به این نکته که یکی از مهم ترین مشکلات در هنگام پیش بینی وضعیت آینده ترافیک، ناقص بودن داده ها به علل مختلف است، الگوریتم ارایه شده در این مقاله با بکارگیری روش های پیش پردازش، سعی بر کاهش تاثیر داده های معیوب دارد. همچنین در فاز پیش پردازش، دسته بندی های مناسب با درنظرگرفتن تاثیرات پارامترهای اجتماعی بر جریان ترافیک، صورت گرفته است. در بخش بعد و به منظور پیش بینی جریان ترافیک، با توجه به ویژگی های تطبیق پذیری، الگوریتمهای خودیادگیر شبکه های عصبی و نیز یادگیری قوانین فازی که در ساختار ANFIS ترکیب شده است، از این مدل برای پیش بینی کوتاه مدت حجم ترافیک استفاده شده است. مدل مطرح شده در این مقاله، برای پیش بینی جریان ترافیک موجود در بلوار فرامرزعباسی در شهر مشهد در کشور ایران مورد استفاده قرار گرفته است. مقایسه نتایج مقادیر پیش بینی شده جریان ترافیک با مقادیر اندازه گیری شده در واقعیت، نتایج نشان می دهد که مدل مطرح شده به طور رضایت بخشی جریان ترافیک را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: پیش بینی کوتاه مدت، سری زمانی، نمای لیاپانوف، سیستم استنتاج فازی
  • نادر مختارانی* فاطمه زاهد، صادق پرتانی صفحه 247
    هدف از انجام این پروژه اجرای آزمایشی برنامه ممیزی زیست محیطی راه های منتخب کشور بوده است. در این راستا پس از بازدیدهای میدانی و مطالعات صحرایی و بررسی و طبقه بندی راه ها، اقدام به پایش و سنجش اثرات زیست محیطی ناشی از بهره برداری از راه ها شده است. در نهایت با واسنجی چک لیستهای موجود، قابلیت اجرایی برنامه ممیزی مورد ارزیابی قرار گرفته است. به این منظور چهار محور انتخاب و پارامترهای مختلف شامل آلاینده های آب، خاک، هوا و صوت با رفت و آمد متناظر مربوطه در دو مقطع زمانی جداگانه مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت. بر اساس آزمایشهای انجام پذیرفته، اکثر پارامترهای مورد سنجش به استثنای تعدادی از پارامترهای خاک و هوا زیر حد استاندارد قرار داشته اند. اگر چه ارتباط منطقی و علمی بین منشا آلودگی و مقادیر سنجشها وجود نداشته، اما وجود برخی آلاینده های مشترک در محورهای مورد مطالعه از جمله وانادیوم در خاک باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد. به طور کلی بر اساس مطالعات انجام شده در محورهای منتخب، کلیات دستور العمل تهیه شده برای ممیزی مورد تائید بوده، اما در مواردی باید مورد اصلاح قرار گیرد که مهم ترین آن اصلاح معیار حد ممیزی تفصیلی از 95 به 150 است. در خصوص ممیزی بخش بیولوژیکی نیز به دلیل نبودن وجود بستر آماری و اطلاعاتی متناظر برای مقایسه، اظهار نظر قطعی امکان پذیر نبوده است. در خصوص ممیزی آلاینده های منابع آب و خاک در محیط فیزیکی می توان گفت که پهنای باند پیش بینی شده بیش از حد مورد نیاز بوده، بنابراین با توجه به عملیات میدانی و نتایج سنجشها پهنای این باند برای بزرگراه ها و آزاد راه ها به 300 و برای راه های اصلی به 150 متر کاهش یافت. به طور کلی بر اساس مطالعات انجام شده، اجرای ممیزی برای کلیه محورهای کشور امری لازم است، امابومی سازی آن با توجه به حساسیتها و مشکلات زیست محیطی منطقه ای، باید مورد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ممیزی زیست محیطی، راه، آلاینده، آلودگی خاک، آلودگی آب، آلودگی هوا، آلودگی صوتی
  • امیررضا ممدوحی*، محمدمصطفی مسعودی، علیرضا ماهپور، محمدحسین نوروزعلیایی، مقصود پوریاری صفحه 263
    بخش عمده ای از خسارات ناشی از بحرانهایی مانند زلزله، در اثر آسیب دیدن سیستم حمل و نقل است. پس از وقوع بحران، ظرفیت، به عنوان یکی از شاخص ترین ویژگی های راه ممکن است کاهش یابد. هدف این مطالعه بررسی و برآورد میزان تاثیر پذیری ظرفیت راه در اثر شدت خسارتهای مختلف وارد به بدنه راه (باندها و شانه راه) و ابنیه فنی (پل و تونل) در نتیجه وقوع بحران است. رویکرد مطالعه حاضر، شبیه سازی شرایط پس از بحران با استفاده از مفهوم گلوگاه است. فرض می شود پس از وقوع بحران، خرابی راه همانند گلوگاه عمل کرده و باعث کاهش ظرفیت شود. با توجه به ماهیت احتمالی بحران و عدم قطعیت در نوع، محل و شدت خسارات ناشی از آن، یک روش منطقی برای شبیه سازی شرایط بحران، سناریوسازی است. در این مطالعه فرض می شود در هر سناریو بخشی از عرض راه بسته شده است. برای هر یک از سناریوها حجم عبوری از گلوگاه با استفاده از انجام پنج آزمایش شبیه سازی و میانگین گرفتن از حجم عبوری از مقطع گلوگاه در این آزمایشها محاسبه می شود. ظرفیت راه پس از وقوع بحران به صورت تابعی از ظرفیت پایه، خصوصیات باند، شانه و ابنیه فنی در نظر گرفته شده است. ضریب ظرفیت باقیمانده راه پس از بحران برابر با نسبت حجم عبوری از گلوگاه به ظرفیت پایه راه در شرایط عادی خواهد بود. نتایج نشان می دهد رفتار کاهش ظرفیت آزادراه و بزرگراه به ازای میزان خرابی های مختلف (درصدی از عرض راه) به صورت پلکانی بوده و با افزایش تعداد خط در یک جهت، از میزان افت در پله ها کاسته می شود. همچنین میزان کاهش ظرفیت در راه های دارای تعداد خطوط کمتر، دیرتر اتفاق افتاده و میزان افت در آنها شدیدتر است.
    کلیدواژگان: ظرفیت، بحران، گلوگاه، شبیه سازی، باند، شانه
  • بابک میربهاء، محمود صفارزاده، سید احسان سید ابریشمی، سعید شرافتی پور صفحه 275
    در اقتصاد حمل و نقل برای محاسبه فواید ناشی از کاهش زمان سفر استفاده کنندگان نیاز به تعیین ارزش زمانی آنهاست که این مقدار به صورت نرخ حاشیه ای جایگزینی زمان سفر به ازای پول در تابع عملکرد یک راننده تعریف می شود. در مدلهای سنتی ارزش زمانی، به نرخ دستمزد افراد توجه شده و به سایر پارامترهای مرتبط با زمان، شخص و سفر کمتر توجه گردیده است. بنابراین در مدل پیشنهادی برای محاسبه ارزش زمانی از یک رویکرد تحلیلی استفاده شد که برخلاف مدلهای سنتی فرض ثابت بودن مطلوبیت حاشیه ای پارامترها در آن درنظر گرفته نمی شود. در این مدل با رویکرد بیشینه سازی تابع مطلوبیت کاربران و با درنظر گرفتن قیود زمانی و مالی نسبت به حل یک مدل برنامه ریزی اقدام شد. سپس با استفاده از ضرایب لاگرانژ محدودیتهای تعریف شده برای تابع هدف، شرایط مرتبه اول تعیین شد. در ادامه از نظریه سیمون و بلوم جهت بسط تیلور پارامترها حول نقطه میانگین شان استفاده شد. در نهایت با مشتق گیری نسبت به زمان سفر و هزینه برنامه سفر، مقدار ارزش زمانی بر اساس پارامترهای تعریف شده محاسبه گردید. برای جمع آوری اطلاعات جهت پرداخت مدل از روش رجحان بیان شده در محدوده زوج و فرد شهر تهران استفاده شد. در حدود 650 پرسشنامه شامل سناریوهای قیمت گذاری و سایر مشخصات موردنظر کاربران جمع آوری و از اطلاعات آنها برای پرداخت مدل محاسبه ارزش زمانی با استفاده از یک مدل لوجیت دوتایی اقدام شد که نشان می داد استفاده کنندگان در تقابل با شرایط مالی و زمانی هر گزینه، با چه احتمالی نسبت به انتخاب خودروی شخصی اقدام می کنند. در نهایت، مقدار ارزش زمانی افراد برابر با 43760 ریال برآورد و همچنین مشخص شد که در صورت وضع مقدار ارزش زمانی به عنوان عوارض ورود به محدوده در شرایط کنونی، حدود 40 درصد از استفاده کنندگان وسیله شخصی را برای رفت و آمد انتخاب می کنند.
    کلیدواژگان: ارزش زمانی استفاده کنندگان، قیمت گذاری تراکم، روش رجحان بیان شده
  • میقات حبیبیان* صفحه 293
    یکی از مشکلات دست اندرکاران و متولیان ایمنی راه های برون شهری، ارتقای سطح ایمنی جاده ها در شرایط فقدان اطلاعات و یا دقیق نبودن آمار تصادفات جاده ای است. این مساله بویژه در تعیین اولویت تخصیص بودجه ارتقای سطح ایمنی به نقاط مختلف یک جاده یا شبکه جاده ای به چشم می خورد. هر چند در برخی مطالعات، میزان خطرآفرینی نسبی برخی معیارهای ایمنی از دیدگاه کلان مورد بررسی قرار گرفته است، لزوم یک نگرش ناهمفزون برای شناسایی نقش تمامی اجزای راه به چشم می خورد تا بتوان میزان خطرآفرینی نقاط مختلف جاده را در شرایط فقدان آمار تصادفات نیز محاسبه کرد. در این مقاله با استفاده از یک رویکرد ناهمفزون نقش 47 عامل از اجزای راه دو خطه دو طرفه بین شهری در میزان خطرآفرینی آن به دست آمده است. به این منظور با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در تحلیل میزان خطرآفرینی هر یک از محدوده های جاده، نقش هر یک از این اجزا و عوامل تشکیل دهنده آنها در احتمال بروز حادثه برای وسایل نقلیه محاسبه شده است. تحلیل پرسشنامه هایی که توسط متخصصین ایمنی جاده ای تکمیل شده، نشان می دهد که محدوده های شامل کاربری های حاشیه راه و پارکینگهای بین راهی، پلها، دسترسی ها و تقاطعات، تونلها، قوسها و محدوده مسیر مستقیم، به ترتیب بیشترین نقش در بروز تصادفات جاده ای را برعهده دارند. این مطالعه نشان می دهد که از بین عوامل مورد بررسی، 12 عامل مهم تر، در بروز حوادث جاده ای در مجموع 50 درصد از احتمال بروز حادثه را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: ایمنی، راه دوخطه دو طرفه، اجزای جاده، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، خطر
|
  • H. R. Ahadi*, J. A. Zakeri Sardroudi, M. Ghasemi Mannan Page 197
    Due to the growth of urbanization, public transportation has been seriously considered in many mega cities in recent years and therefore utilization of all modes of public transportation by prioritizing them is one of the most significant issues in such cities. The purpose of this paper is to provide a method for prioritizing the public transportation in City of Tehran by applying an Analytic Hierarchy Process (AHP). In this research, at the first step, the effective criteria in priority of public transportation were defined, then by applying an expert choice technique and completing. questioners by experts in Transportation and Traffic Department of Tehran Municipality, the criteria were `revised and finalized. To complete the research, a Group Hierarchal Analysis Method was used to prioritize the existing public transportation modes in City of Tehran. The results were then compared to budget allocated to each mode of public transportation in Tehran in the past ten years, and recommendations were suggested to correct the Budget Allocation System. Results show that the subway has the highest priority, followed by BRT, bus, van taxi and taxi. Also the sensitivity analysis showed that the ranking results have the highest sensitivity to the “aim of travel” and can highly be affected by this criterion. Based on results of this research, subway, as a mode of transportation has the highest priority in the City of Tehran and therefore the allocation of public budget should be revised according to this priority.
    Keywords: Public transportation, prioritizing, criteria, AHP, subway
  • R. Tavakkoli Moghaddam*, F. Mahmoud Soltani Page 209
    Hazmat (i.e., hazardous material) transportation makes concerns about harm to human and environmental safety, therefore risk is considered as a main issue in all stage of hazmat shipment. In this paper, a bi-criteria algorithm is developed to consider risk and cost for the hazmat shipment. The main objective is to find the best path for carrying hazardous material form origin nodes of suppliers to destination nodes of fuel stations. Risk is identified by three groups of road accidents, population and environment. Due to a lack of exact data on three components of defined risk, linguistic variables are identified to achieve road safety experts’ view of points by questionnaires. In this case, triangular fuzzy numbers are used to convert linguistic variables to crisp values. The road network of Mazandaran province is nominated as a case study consisting of 62 nodes and 81 edges. The validation process is carried out regarding to different amounts of risk and cost priorities and the associated results are discussed. It is concluded that the decision makers are able to consider their concerns on the fuel routing problem using different priorities of risk and cost simultaneously.
    Keywords: Hazmat routing problem, hazardous material, risk analysis, fuzzy condition
  • H. Ziari, M. Shadman Baharineh* Page 221
    Alligator cracking or fatigue cracking is the most important failure of pavements, especially in porous pavements. In this regard, the proposed models that predict the fatigue life of porous pavement can help to enhance the quality of repair and maintenance of roads, especially through the proper schedule. In this research a statistical model based on the results of experimental specimens was generated. Sample beams were made of porous asphalt with about 18% air voids. After specimen preparation, the samples were tested by four-point fatigue test machine and bending stiffness versus the number of loading cycle curve was obtained. Due to the strain controlled test, reaching to 50% of initial stiffness as failure criterion is considered. By paying attention to the experiments and logarithmic regression of results, a model to predict fatigue life of porous asphalt made of SBS polymer modified bitumen based on empirical phenomenological approach was presented. Good correlation coefficient resulted from statistical analysis indicates the proper accuracy of model.
    Keywords: Porous asphalt, SBS polymer modified binder, 4, point bending test, fatigue life, empirical phenomenological prediction model
  • S. H. Abbasi*, M. Yaghoubi Page 233
    Short-term prediction of traffic parameters such as traffic flow, speed and occupancy, have an important role in research fields of modern intelligent transportation systems. In this paper, first of all, traffic flow predictability was studied, based on chaos theory, and chaotic properties of traffic volume time-series were evaluated on the basis of Lyapunov exponent. In the prediction module, since the major problem is corrupted and noisy data due to various reasons, effect of corrupted data was reduced by preprocessing techniques. In the next step, suitable classifications were considered, based on the effects of social factors on the traffic volume. In order to predict traffic flow, according to adaptability features, self learning algorithms of neural networks and also comprehensibility of fuzzy rules which are all combined in ANFIS structure were used. The model proposed in this paper is applied to predict the real traffic flow in Ferdowsi Boulevard, Mashhad city, Iran. Comparing the predicted traffic flow value with the flow measured in reality, the results show that the proposed model can predict traffic flow satisfactorily.
    Keywords: Traffic flow, speed, occupancy, prediction, Lyapunov exponent
  • N. Mokhtarani* F. Zahed, S. Partani Page 247
    The purpose of this study is to practically implement an environmental auditing program for some selected roads in Iran. To fulfill this objective, reports of implementations were scanned. Thereafter, field observations and classification of the roads were carried out. Finally, after the verification of the obtained checklists, the functionality and applicability of the audit were evaluated. To achieve this, four roads were selected and various parameters were evaluated according to the corresponding traffic load in two separate time periods. Based on examinations, the values of most of the investigated parameters were below the standard limits. Although there are no rational and meaningful relations between traffic loads and obtained values, more attention should be paid to the sources of some basic pollutants such as vanadium in soil samples. In general, the concepts of the prepared auditing framework have been approved. However, revision is required at some aspects among which the most important one is the limiting criterion of detailed auditing. The opinions of the provincial stakeholders can also be considered for determination the type of auditing. For the biological section auditing, due to the lack of corresponding statistical and informational basis, as well as the lack of criteria for comparison, certain assessment is not feasible. While regarding the auditing of water and soil pollutants sources, it can be mentioned that the pre-determined band width was more than the required limit. Thus, according to the field activities and measurements results, a bandwidth of 300m for highways and freeways and 150m for main roads is suggested. Generally, auditing is necessary for all roads within the country. However, the localization of the audits for various roads must be considered.
    Keywords: Environmental auditing, roads, transport, pollutants, soil pollution, water pollution, air pollution, noise pollution
  • A.R. Mamdoohi*, M.M. Masoudi, Alireza Mahpour, M.H. Norouz Oliaiee, M. Pouryari Page 263
    Degradation of transportation networks accounts for a considerable amount of damages incurred as a result of disasters. Capacity, as one of the fundamental characteristics of roadways, may be diminished in the aftermath of disasters. Hence, this paper aims to evaluate and estimate road capacity reduction with regard to different intensities of damages to the freeways and highways after disasters. Approaching the issue by simulating post-disaster conditions, it is assumed that road disruption can be modeled as a bottleneck resulting in capacity reduction. Due to the probabilistic essence of disasters and uncertainty of their temporal and spatial dimensions, one rational way to simulate post-disaster conditions is scenario planning. In this research, considering the closure of part of road width as a bottleneck, the flow through bottleneck is calculated by taking average of flows resulted from five simulation tests. Post-disaster capacity is considered as a function of base capacity and roadway/shoulder characteristics. The coefficient of remained capacity is then calculated as the ratio of the bottleneck through flow to the base capacity. Results indicate that capacity reductions are as capacity drops and is concluded that the more the number of lanes, the less the capacity drops. Moreover, the less the number of lanes, the faster and more severe the drops occurs.
    Keywords: Capacity, disaster, bottleneck, simulation, roadway, shoulder
  • B. Mirbaha, M. Saffarzadeh, S.E. Seyedabrishami, S. Sharafatipour Page 275
    In transportation economy, for estimating the benefits of travel time reduction, calculation of value of time (VOT)is required. VOT can be defined as the substitution of the marginal rate of travel time for money in driver utility function. In traditional value of time models, the main focus was on user wage rate and other parameters related to time and people travel attitudes and their trip chain characteristics were neglected. In the present proposed model, an analytical approach was applied, which unlike traditional models, does not consider the constant marginal utility assumption of parameters. In this model, a maximization approach of user utility was applied and considering time and cost constraints, a programming model was solved. Using Lagrangian multipliers, the first order condition was defined and utility function was formulated. Simone and Blume theory was applied for expanding Taylor series around their mean point. Finally by derivation due to travel time and cost of trip plan, the value of time was defined. For data gathering, the stated preference method was applied. Multiple scenarios based on previous pilot surveys were chosen and 4 types of questionnaires were used for data collection. For calibrating value of time model, a binary logit model was estimated showing the reaction of users travel choice, versus different pricing scenarios. Finally, the value of time was estimated as 43760 rials (in the year 1390) and the sensitivity analysis showed that when this cost is assigned as the entrance toll for even-odd restricted area, about 40 percent of users would choose their private cars.
    Keywords: Users value of time, congestion pricing, stated preference methods
  • M. Habibian* Page 293
    In the absence of historical accident records, road authorities are faced to a problem of safety investment. Specially, this issue is arisen in case of improving the safety level of a road or a road network. Although, some studies have pointed out the hazard index of some road elements aggregately, no research is disaggregately addressed the issue. This paper addresses a disaggregate approach to identify the risk level of 47 elements of two-way two-lane roads. By introducing analytical hierarchy process (AHP), this paper explores the contribution of each road element to the road safety state. Results gained by the studied road safety experts showed that the main accident risk in the roads is due to parking and other roadside land uses, bridges, accesses and intersections, tunnels, curves and segments respectively. The study also shows that in the range of investigated factors, the top twelve factors are responsible for about 50 percent of accidentprobability.
    Keywords: Safety, two, way two, lane road, road element, analytical hierarchy process, risk